Historiikki

Harri Syrjänen - kisällistä kultaseppämestariksi

Harri Syrjänen - kisällistä  kultaseppämestariksi

   

Olen toiminut kultaseppänä  44 vuotta ja luonut oman tyylini niin koru kuin nahkatöissä.

 

Luon omaa mallistoa, mutta teen myös tilaustöitä, esim: Kihla- ja vihkisormuksia, sekä merkkipäivälahjoja. Persoonalliset ehdotukset ovat erityisesti mieleeni.

 

Olin vain 16 vuotias vuonna 1965 päästessäni opiskelemaan Helsingin kultaseppäkouluun, josta valmistuin v. 1969.  Urani valinnasta saan kiittää äitiäni joka kehoitti minua pyrkimään kultaseppäkouluun. Hän tiesi  lahjani käsillä tekemiseen ja monenlaiseen puuhailuun.

 

Oltuani vain puolisen vuotta  työsuhteissa ( Westerback ja leimasintehdas Sundström), perustin ensimmäisen työpajani v. 1971 Espoon Lintuvaaraan, lapsuuteni kodin yhteyteen.

 

Toimin siellä kolme vuotta. Samoihin aikoihin olin mennyt naimisiin ja ensimmäinen lapsemme oli myös syntynyt, jolloin yrittäminen sai vakavampia haasteita toimeentulon osalta.  Sinnikkään yrittämisen tuloksena muutimme  ensimmäiseen omaan  Arava-asuntoon v. 1974 Vantaan Rajatorppaan, jossa työpajani toimi seitsemän vuotta.

 

Aika Rajatorpassa oli hyvin aktiivista. Sain luotua vakituisia myyntipaikkoja Helsinkiin ja muuallekin Suomeen.  Esim, Art-shop  Mannerheimintiellä ja Kummeli viiskulmassa myivät hyvin tuotteitani.  Vahvinta tuotevalikoimaani olivat erilaiset nahkatuotteet, kuten vyöt ja laukut, sekä koruista Fantti korut (elefantti)  ja kivikorut, joissa käytin suomalaisia korukiviä.

 

Esim, spektroliittiä, Jaspista ja kromidiopsidia. Myös graniittiin olin ihastunut.

 

Käsityöläisimagoni vahvistui osallistuessani useana vuonna Työ ja Taito messuille. Jossa tein aina myös työnäytöksiä.  

 

Vuonna 1978  pakkasin perheeni Transit pakettiautoon ja teimme koko kesän kestävän tori- ja messukiertueen ympäri Suomea aina Lappia myöden. Tämä kiertue vei minut myös Savonlinnaan. Siellä syntyneen kontaktin johdosta olinkin seuraavana vuonna järjestämässä Opus-käsityönäyttelyä Riihisaaren makasiiniin Oopperajuhlien aikaan.

 

Taloutemme ollessa koetuksella päätin muuttaa pajani Helsinkiin.  Ratakadulta Design museon naapurista löytyi sopiva liiketila toimintaani varten. Siellä olen toiminut vuodesta 1981 saakka.  Työskentelyni onkin muuttunut uniikinomaiseen suuntaan ja suorat kontaktit asiakkaisiin ilman välittäjiä  ovatkin ns. kullanarvoisia.

 

Aika Ratakadulla on ollut taiteellisesti merkittävää. Olen järjestänyt monia näyttelyitä työpajallani, sekä muissa gallerioissa.  Toimintani on saanut merkittävyyttä laajemminkin.

 

Osallistuin Lyypekin joulumarkkinoille 23 kertaa vuodesta -89 lähtien, sekä Reikjaviikissä Galleria Ofeigurissa olen pitänyt monta onnistunutta näyttelyä. 

 

1996 minut nimettiin vuoden Taidekäsityöläiseksi, Teolli-suustaiteenliitto Ornamon toimesta. 

 

Vuosi 2007 oli  merkittävä: Pidin ison näyttelyn Helsingin Tuomiokirkon kryptassa: Reliikki-pyhäinjäännös, sekä minulle myönnettiin Valkoisen Leijonan risti työstäni käsityöläisyyden saralla.

 

Merkittävänä ammatillisena virstanpylväänä pidän valmistumistani Kultaseppämestariksi vuonna 2010. 

 

Näin on kuljettu pitkä matka  nuoresta kisällistä kokeneeksi mestariksi.